Sastojci:
Podloga:
250 gr mljevene plazme ili nekog drugog keksa
100 gr margarina sa aromom vanilije
4-5 kašika mlijeka
Krema:
100 gr lješnik karamela
300 ml vrhnja za šlag
100 gr margarina sa aromom vanilije
Glazura:
100 gr mliječne čokolade
50 gr čokolade za kuhanje
2 kašike šećera
250 ml vrhnja za šlag
30 gr margarina
Priprema:
Otopiti margarin, pa preliti preko mljevenog keksa. Dodati i mlijeka, po potrebi ,pa od mase oblikovati podlogu.
U vrhnje dodati karamele, pa zagrijati, dok se karamele ne otope. Maknuti sa vatre, pa dodati i margarin. Miješati dok se margarin ne otopi, pa ostaviti da se krema prohladi.
Hladnu kremu preliti preko podloge od keksa, pa ostaviti u frižider da se stegne.
Zagrijati vrhnje, šećer i čokoladu, pa kad se čokolada otopi, dodati i margarin. Miješati dok se ne otopi, pa ostaviti da se prohladi.
Preliti preko kreme od karamela, pa ostaviti u frižider da se glazura ohladi i stegne. Rezati na parčad i uživati! (kuvajmo-blogovski.com)
Podloga:
250 gr mljevene plazme ili nekog drugog keksa
100 gr margarina sa aromom vanilije
4-5 kašika mlijeka
Krema:
100 gr lješnik karamela
300 ml vrhnja za šlag
100 gr margarina sa aromom vanilije
Glazura:
100 gr mliječne čokolade
50 gr čokolade za kuhanje
2 kašike šećera
250 ml vrhnja za šlag
30 gr margarina
Priprema:
Otopiti margarin, pa preliti preko mljevenog keksa. Dodati i mlijeka, po potrebi ,pa od mase oblikovati podlogu.
U vrhnje dodati karamele, pa zagrijati, dok se karamele ne otope. Maknuti sa vatre, pa dodati i margarin. Miješati dok se margarin ne otopi, pa ostaviti da se krema prohladi.
Hladnu kremu preliti preko podloge od keksa, pa ostaviti u frižider da se stegne.
Zagrijati vrhnje, šećer i čokoladu, pa kad se čokolada otopi, dodati i margarin. Miješati dok se ne otopi, pa ostaviti da se prohladi.
Preliti preko kreme od karamela, pa ostaviti u frižider da se glazura ohladi i stegne. Rezati na parčad i uživati! (kuvajmo-blogovski.com)
Sastojci:
Za biskvit:
30 dag keksa (Petit Beurre
Za kremu:
2 žlice oštrog brašna
2 žlice gustina
1 l mlijeka
2 vrecice pudinga od vanilije
10 dag šecera
25 dag margarina
10 dag cokolade za kuhanje
Za ukrašavanje:
2,5 dl šlaga (ili slatkog vrhnja)
15 dag cokoladnih mrvica
Priprema:
Krema:
Izmiješajte brašno i gustin. Od mlijeka izdvojite 2 dl. U njemu razmutite prašak za puding.Pomiješajte puding i mješavinu brašna. U ostatak mlijeka dodajte šecer. Stavite ga na štednjaki postupno uz stalno miješanje dodajte smjesu od pudinga i brašna. Uz neprestano miješanje,na laganoj temperaturi kuhajte dok se krema ne zgusne. Ohladite je na sobnoj temperaturi. Uohladenu kremu dodajte umuceni margarin. Miješanjem sjedinite smjese. Podijelite dobivenusmjesu na 2 dijela. U prvi dio dodajte namaz od cokolade, a u drugi dio nasjeckanu cokoladu(ne treba se rastopiti)
Izrada:
Kekse umocite u mlijeko. Posložite prvi sloj keksa na pladanj za posluživanje. Premažitega prvim dijelom kreme. Posložite drugi sloj keksa namocenih u mlijeko. Premažite ih drugimdijelom kremom.
Ukrašavanje:
Ukrasite kolac šlagom i cokoladnim mrvicama. Prijatno :)) (www.tortekolaci.bloger.index.hr) - See more at: http://kolacii.blogspot.com/2013/11/kremisimo-kocke.html#sthash.KiCriay2.dpuf
Za biskvit:
30 dag keksa (Petit Beurre
Za kremu:
2 žlice oštrog brašna
2 žlice gustina
1 l mlijeka
2 vrecice pudinga od vanilije
10 dag šecera
25 dag margarina
10 dag cokolade za kuhanje
Za ukrašavanje:
2,5 dl šlaga (ili slatkog vrhnja)
15 dag cokoladnih mrvica
Priprema:
Krema:
Izmiješajte brašno i gustin. Od mlijeka izdvojite 2 dl. U njemu razmutite prašak za puding.Pomiješajte puding i mješavinu brašna. U ostatak mlijeka dodajte šecer. Stavite ga na štednjaki postupno uz stalno miješanje dodajte smjesu od pudinga i brašna. Uz neprestano miješanje,na laganoj temperaturi kuhajte dok se krema ne zgusne. Ohladite je na sobnoj temperaturi. Uohladenu kremu dodajte umuceni margarin. Miješanjem sjedinite smjese. Podijelite dobivenusmjesu na 2 dijela. U prvi dio dodajte namaz od cokolade, a u drugi dio nasjeckanu cokoladu(ne treba se rastopiti)
Izrada:
Kekse umocite u mlijeko. Posložite prvi sloj keksa na pladanj za posluživanje. Premažitega prvim dijelom kreme. Posložite drugi sloj keksa namocenih u mlijeko. Premažite ih drugimdijelom kremom.
Ukrašavanje:
Ukrasite kolac šlagom i cokoladnim mrvicama. Prijatno :)) (www.tortekolaci.bloger.index.hr) - See more at: http://kolacii.blogspot.com/2013/11/kremisimo-kocke.html#sthash.KiCriay2.dpuf
0 komentari:
Objavi komentar