srijeda, 4. prosinca 2013.

Kroketi od govedine

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 150 gr brašna
  • 2 jaja
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka, isjeckana
  • 250 gr mljevene govedine
  • 70 gr paradajz sosa
  • 2 kašike iznrvljenog korijandera
  • 2 kašike ribizli
  • 400 gr prezle
  • Dodatno ulje za prženje

    Priprema...!!
  1. Krompir ogulite, skuhajte i zgnječite.
  2. Dodajte brašno i 1 jaje, dobro promiješajte i ohladite.
  3. Isjeckani luk propržite u tavi, na zagrijanom ulju, pa dodajte mljevenu govedinu.
  4. Kada govedina dobije smeđkastu boju dodajte paradajz sos i kuhajte još 1 minut.
  5. Pospite ruke brašnom, pa uzmite malo smjese od krompira kako biste tapkanjem rukama napravili oblik diska.
  6. Na sredinu stavite malo govedine, pa urolajto tijesto od krompira prem aunutrašnjosti, zatvarajući i bočne dijelove koji su otvoreni, kako biste dobili izgled kroketa.
  7. Od ove smjese možete napraviti 12 kroketa na isti način na koji ste pripremili prethodni.
  8. Prezlu stavite u jedan tanjir, a u drugom umutite preostalo jaje.
  9. Svaki kroket potopite u jaje, pa uvaljajte u prezlu.
  10. Poredajte ih na pleh, pa ostavite 1 h u frižider da očvrsnu.
  11. Nakon što očvrsnu, krokete pržite u tavi na zagrijanom ulju dok ne dobiju ujednačenu zlatnu boju.

0 komentari:

Objavi komentar