BISKVIT
- 6 žumanjka
- 100 g šećera
- 100 g ABC svježeg krem sira «Belje»
- 100 g čokolade u prahu
- 1 žlica kakaa
- sok i ribana korica 1 neprskane naranče
- 160 g mljevenih badema
- 50 g škrobnog brašna
- 3 žličice BIO praška za pecivo
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 30 vanilin šećera
- 70 ml likera od naranče
- 50 ml vode
- KREMA
- 5 jaja
- 120 g šećera
- ¼ žličice mljevenog kardamoma
- 250 ml soka naranče
- 220 g čokolade za kuhanje s 52% kakaa
- 7 listića želatine
- 400 ml slatkog vrhnja
- GLAZURA
- 150 g čokolade s 72% kakaa
- 100 ml slatkog vrhnja
- UKRAŠAVANJE
- 40 g bijele čokolade
- čokoladne pločice s ribanom narančom.
Recept za soter kocke
Priprema biskvita
- Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C.
- Dno kalupa, dimenzija 22×38 cm, obložite papirom za pečenje.
- Prosijte brašno, prašak za pecivo, čokoladu u prahu i kakao pa pomiješajte sa mljevenim bademom i naribanom koricom naranče.
- Zapjenite posoljene bjelanjke i pomalo utucite prosijani šećer u prahu pa istucite čvrsti snijeg.
- Izmiješajte žumanjke i šećer u pjenastu kremu, umiješajte sir i naizmjenice smjesu od badema i snijeg od bjelanjaka.
- Tijesto ulijte u kalup i pecite 25-30 minuta.
- Pečeni biskvit nakon 10 min izvadite iz kalupa i hladite 4 sata, zatim prerežite na dva lista biskvita.
- Listove biskvita premažite zakuhanim sirupom od likera naranče i vode.
Priprema kreme
- Želatinu namočite u hladnoj vodi.
- Pjenasto istucite jaja i šećer pa na laganoj vatri tucite da se krema udvostruči.
- Kremi dodajte mljeveni kardamom, sok i koricu naranče te tucite na laganoj vatri i kuhajte još 2-3 minute.
- Umiješajte usitnjenu čokoladu i ocijeđenu želatinu.
- Dobro ohlađeno slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u hladnu kremu.
- Listove biskvita premažite kremom.
- Kolač odložite u hladnjak dok se krema ne učvrsti.
Priprema glazure
- Čokoladu i kakao otopite na pari.
- Zakuhajte slatko vrhnje i prelijte po čokoladi.
- Sve dobro izmješajte u glatku glazuru pa prelijte po kolaču.
Ukrašavanje soter kocki
- Bijelu čokoladu otopite na pari s malom žličicom ulja i iscrtajte crte po kolaču.
- Tupom stranom noža pređite po crtama jednom odozgo prema dolje, drugu obratno pa tako iscrtajte cijeli kolač.
- Označite po kolaču kocke, postavite čokoladne pločice, a sutradan izrežite kolač toplim nožem na kocke.
0 komentari:
Objavi komentar