četvrtak, 12. prosinca 2013.

Cappuccino torta
  • BISKVITNO TIJESTO
  • 200 g tamne čokolade (70% kakaa)
  • 175 g maslaca
  • 4 jaja
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 125 g šećera
  • 125 g pšeničnog brašna
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 25 g instant praha za cappuccino
  • KREMA
  • 13 g instant praha za cappuccino
  • 200 g tamne čokolade (70% kakaa)
  • 150 ml vruće vode
  • PREMAZ
  • 70 grama šećera
  • 500 g sira mascarponea
  • 250 g nemasnog svježeg kravljeg sira
  • PRELJEV
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g vrhnja za šlag

Recept za cappuccino tortu

Priprema biskvitnog tijesta

  • Tamnu čokoladu razlomite na kockice pa ju zajedno sa maslacem rastopite u lončiću na pari.
  • Rastopljenu čokoladu i maslac ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Jaja tucite električnim mikserom s metlicama pri najvećoj brzini dok ne dobijete pjenastu smjesu.
  • Vanilin šećer pomiješajte sa šećerom i soli pa postepeno dodavajte istučenoj smjesi od jaja i miješajte još 3 minute.
  • Prašak za pecivo pomiješajte sa pšeničnim brašnom i prahom za cappuccino pa prosijte na masu od jaja i umiješajte električnim mikserom pri najnižoj brzini.
  • U smjesu na samom kraju pažljivo dodajte ohlađenu smjesu od maslaca i čokolade i promiješajte.

Pečenje biskvitnog tijesta

  • Kalup za torte promjera 26 cm obložite masnim pek papirom.
  • U kalup ulijte pripravljenu smjesu za biskvitno tijesto i poravnajte.
  • Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C pa tortu stavite na pečenje oko 30 minuta.
  • Ispečeno biskvitno tijesto iskrenite na rešetku za kolače koju ste obložili pek pairom i ostavite biskvit da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Od ohlađenog biskvita odvojite pek papir pa biskvit vodoravno prerežite.

Priprema kreme

  • U lončiću izmiješajte prah za cappuccino sa vrućom vodom.
  • Čokoladu nalomite na kockice pa ju rastopite u otopljenom cappuccinu dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi malo zagrijte.
  • Čokoladnu kremu rasporedite po donjem dijelu biskvita, poravnajte pa na nj položite gornji biskvit.

Priprema premaza

  • U posudi pomiješajte šećer i sir mascarpone te mikserom s metlicama dobro izmiješajte.
  • U to kratko umiješajte nemasni svježi kravlji sir.
  • Sa premazom namažite površinu i rub biskvita za cappuccino tortu.
  • Cappuccino tortu stavite u hladnjak otprilike 2 sata kako bi se dobro ohladila.

Priprema preljeva

  • Vrhnje za šlag zagrijte u lončiću pa ga maknite s vatre.
  • Čokoladu za kuhanje nalomite na kockice pa ju rastopite u zagrijanom vrhnju uz neprestano miješanje. Miješajte onoliko vremena koliko je potrebno da dobijete glatku smjesu.
  • Preljev ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi (ne stavljajte ga u hladnjak).
  • Pripravljenim peljevom prelijte površinu rashlađene torte i rasporedite žlicom da malo curi preko ruba.
  • Cappuccino tortu stavite u hladnjak na tridesetak minuta prije posluživanja kako bi se preljev stvrdnuo.
Cappuccino torta je pripravljena i spremna za rezanje i posluživanje.
U slast!
Izvor: Dr. Oetker – Čokoladni kolači

0 komentari:

Objavi komentar