četvrtak, 5. prosinca 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priprema:

  1. Izrežite meso na veće zalogaje, a luk na deblje listove, ali tako da budu cijeli.
  2. Na štapiće nižite meso i luk. Svaki štapić mora početi i završiti mesom.
  3. Tako naninzane štapiće stavite u lonac i dodajte so, biber, peršunov i celerov list i izribanu mrkvu. Sve to mora pokriti ćevape.
  4. Dolijte vode, ali tako da ćevapi budu samo prekriveni.
  5. Stavite na vatru da provri, a poslije kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša.
  6. Pred kraj stavite alevu papriku.
Luk oljuštiti, oprati, isjeckati na kolutove i pržiti dok ne porumeni. Tome dodati opranu i isječenu mrkvu na kotutove.
Povremeno prelivati vodom. Kad mrkva omekša posoliti i pobibertti i dinstati još deset minuta.
U međuvremenu obariti grašak u slanoj vodi, pa obaren staviti u mrkvu. Tome dodati brašno i malo dinstati. Na kraju posuti sjeckanim peršunom.
Mljevenom mesu dodati rastopljen hljeb, jaja, isječen crni luk, so, biber i crvenu papriku. Masu dobro umijesiti i oblikovati ćufte. Svaku ćuftu pržiti dok ne porumeni.
Povrće služiti sa ćuftama posutim s parmezanom.

Sastojci

Ćufte na povrću

  1. 500g mrkve
  2. četiri kašike maslaca ili margarina jedna
  3. jedna šoljica vode
  4. malo soli
  5. malo bibera
  6. 450g graška
  7. jedna kašika brašna
  8. jedna kašika sjeckanog peršunovog lista

Ćufta

  1. 400 g mljevenog mesa
  2. jedna kriška hljeba (odstajalog)
  3. dva jajeta
  4. jedna glavica crnog luka
  5. malo soli
  6. malo bibera
  7. malo crvene paprike
  8. četiri kašike parmezana

0 komentari:

Objavi komentar