petak, 13. prosinca 2013.

http://www.vestinet.rs/wp-content/uploads/2012/07/Cevapi.jpg 

Sastojci:

  •     750 gr junetine
  •     250 gr ovčetine
  •     1 kašika soli
  •     1 kašika vegete
  •     1 kašika bibera
  •     1/2 glavice bijelog luka
  •     1 kašika kajmaka
  •     malo mineralne

Obavezni prilozi:

  •     Što više crvenog luka to bolje :)
  •     kajmak ili ajvar po želji

Poljev za lepinu:

  •     provrela voda
  •     malo goveđeg temeljca ili kocka
  •     vegeta
  •     malo ulja
  •     peršunov list
  •     bijeli luk
  •     biber

Priprema poljeva:

  • Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća

Priprema ćevapa:

  • Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
  • U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
  • Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. 
  • Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
  • Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
  • Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja
  • Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
  • Lepinje namočite zaljevom i malo zapecite

0 komentari:

Objavi komentar