četvrtak, 12. prosinca 2013.

juha-gljive

Sastojci

  • 6 žlica maslaca
  • glavica luka ili poriluk srednje veličine
  • 300 g svježih šampinjona
  • 4 šalice pilećeg temeljca
  • vezica peršina
  • 0.5 dl konjaka
  • šaka (pola šalice) suhih vrganja
  • sol, papar

Koraci pripreme

  • 1Suhe gljive namočite u mlakoj vodi i ostavite ih da omekšaju dok ne pripremite sve ostalo. Sitno nasjeckajte luk, šampinjone narežite na tanke ploške.
  • 2Rastopite maslac u tavi pa mu dodajte luk ili poriluk. Pustite neka uvene, desetak minuta, ali da ne potamni. Nakon toga dodajte šampinjone i ocijeđene suhe gljive.
  • 3 Sve prelijte vrućim temeljcem, blago posolite i dodajte vezicu peršina zavezanu kuhinjskim koncem. Pustite neka se kuha na srednje jakoj vatri oko 45 minuta.
  • 4 Nakon toga izvadite i bacite peršin. Juhu s gljivama prebacite u blender i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ravnomjernu glatku smjesu. Tada vratite na vatru. U juhu dodajte konjak i dotjerajte začine, sol i papar po ukusu. Kuhajte još nekoliko minuta.
  • 5 Poslužite s kriškama prepečenog kruha koje ste natrljali češnjakom. Možete na njima zapeći i ploške sira i vrganja.
  • 6 Savjet: Sličnu juhu možete napraviti i od nekih drugih svježih i suhih gljiva.

0 komentari:

Objavi komentar